Schrijfster Diana Dumee plaatst hier haar nieuwe columns. Vlot, humoristisch en ontroeroend zijn kernworden die haar stijl goed omschrijven. Actualiteiten, dagelijkse gebeurtenissen uit haar eigen leven en games zijn favoriete onderwerpen. Op dit blog zijn tevens de links naar haar geplubiceerd werk te vinden. Veel leesplezier ;)
vrijdag 13 december 2013
Verantwoordelijk @ FemaleGamers.nl
Oud en grijs @ Female-Gamers
dinsdag 19 november 2013
Slimme Surprise
woensdag 30 oktober 2013
Wintertijd - @ Female-Gamers.nl
woensdag 16 oktober 2013
Zombies @ Female-Gamers.nl
zaterdag 12 oktober 2013
Dank u Sinterklaasje
maandag 30 september 2013
Firstlook 2013 @ Female-Gamers.nl
dinsdag 24 september 2013
Leuk zo’n kat
woensdag 18 september 2013
Hoop @ Female-Gamers.nl
woensdag 11 september 2013
Afvalrace
woensdag 4 september 2013
Geweldadig
dinsdag 3 september 2013
Vroeger @ Female-Gamers.nl
woensdag 21 augustus 2013
Over de kook @ Female-Gamers.nl
maandag 12 augustus 2013
Mabel
zondag 4 augustus 2013
Gamification @ Female-Gamers.nl
zondag 21 juli 2013
Assertief
vrijdag 12 juli 2013
Toekomst
woensdag 3 juli 2013
Zomerzon - Column @ Female-Gamers.nl
vrijdag 14 juni 2013
Leerstijlen - Column @ Female-Gamers.nl
dinsdag 4 juni 2013
Een wijze les
zondag 26 mei 2013
Horror - Column @ Female-Gamers.nl
woensdag 15 mei 2013
Liedjes
donderdag 9 mei 2013
Samenwerken - Column @ Female-Gamers.nl
En topmanagers die in het nieuws komen, geven niet het beeld af dat ze aan anderen hebben gedacht. Er worden mooie cursussen en trainingen bedacht waarin we leren hoe dat samenwerken ook al weer werkte. En vooral te ontdekken hoe coöperatief je zelf bent. Die trainingen kunnen dagen of weken duren. Kost veel geld en tijd. Persoonlijk denk ik dat er een betere oplossing voor handen is. Gooi al die trainingen overboord en laat mensen een potje gamen. Want in een maatschappij die meer en meer individualistisch wordt, zien we op het gebied van gamen juist het tegenovergestelde gebeuren. Waar je voorheen tegen elkaar streed, hebben ontwikkelaars het mogelijk gemaakt om juist samen een doel te bereiken.
Gamestudio’s verzinnen zich suf hoe ze bij hun game een multiplayer optie kunnen aanbieden. We willen niet meer in ons eentje gamen. En natuurlijk kunnen we bij elkaar op de bank gaan zitten. Maar met zo’n multiplayer optie kun je met meer mensen spelen dan in je huiskamer passen. In het spel World of Warcraft kun je via internet contact leggen met duizenden mensen vanuit de hele wereld. Je kunt met elkaar afspreken een groep te vormen en samen op avontuur te gaan, zodat je elkaar kunt helpen. Bij het spel Army of Two is samenwerken heel belangrijk. Met je computergestuurde kameraad of een echte. De één trekt de aandacht van de tegenstander, zodat de ander de tegenstander tactisch kan uitschakelen. Als dat geen samenwerking is, dan weet ik het niet meer.
Gewoon iedere dag een uurtje coöperatief of MMO gamen. Ik denk dat het de wereld goed zou doen.
dinsdag 7 mei 2013
Ontspannen
donderdag 2 mei 2013
Doorzetten - Column @ Female-Gamers.nl
Ik ben inmiddels 33 en ik heb vanaf mijn 15e al geworsteld met de vraag ‘welke kant ik op wilde’ en wat mijn passie is. Ik vind namelijk heel veel interessant en een keuze maken, betekent voor mij iets laten vallen. En dat vind ik lastig, dat wil ik eigenlijk niet. Over het vinden van je passie, werk maken van je sterke punten en het opstarten van je eigen richting bestaan veel boeken en trainingen. En ik heb er veel van gelezen en gevolgd. En eerlijk gezegd heeft het me alleen maar meer verward. Het is vooral belangrijk jezelf te leren kennen en dat accepteren. Dan weet je van jezelf wanneer het de moeite waard is om door te zetten.
Ik heb in 2011 het spel “DragonAge” gehaald. Ik was heel enthousiast geworden over dit spel door de mooie beelden die ik had gezien. De tijd van draken en ridders hebben altijd al mijn interesse weten te wekken. Ik heb het welgeteld drie uur samen met mijn vriend gespeeld. Na die drie uur spelen, hadden we alleen 2 spinnen plat gemept en vooral veel gepraat met andere personages. Ik vond er niks aan en na het eerste echt obstakel hebben we het spel omgeruild voor een andere game. Anders is dat bij het spel “Castlevania”. Op een gegeven moment komt jouw spelpersonage in een ‘musicbox’ terecht. Ik ervoer dit level als heel lastig. Ik ben wel vijftig keer in pinnen gerold, geflambeerd en ga zo maar door. En uiteindelijk haalde ik het! Ik voelde me geweldig!
Als ik een game de moeite waard vind, blijf ik ondanks moeilijke stukken proberen. En wordt het me te gek, dan moet het maar even wachten tot de dag erna. Dan ga ik er met frisse moed weer tegenaan. Dat herken ik uit het dagelijks leven. Als ik een moeilijkheid tegenkom in het dagelijks leven, merk ik dat ik me de ene keer blijf inzetten, terwijl ik een andere keer vrij snel afhaak. Ben ik nou wel of geen doorzetter, heb ik mezelf lang afgevraagd. Ik weet inmiddels dat het niet aan mij ligt, maar aan mijn interesses.
Door het spelen van spellen, kun je veel over jezelf te weten komen. Kun je goed tegen je verlies? Speel je een spel om te winnen, om met vrienden iets leuks te doen, om avonturen te beleven of je hersens eens lekker te laten kraken? De reden is niet goed of fout, het zegt iets over jou. Dus naast een prachtig tijdverdrijf blijkt gamen ook nog inzicht te verschaffen in jezelf.
woensdag 10 april 2013
Back to my roots?
"Juf, hij zegt dat ik stom ben." "Juf, zij kroop voor." "Juf, hij heeft mijn blokje afgepakt."
Oké, ik ben weer in de klas. Teruggekeerd naar het basisonderwijs als vervanger. Mijn vervanging van vandaag, mijn eerste na vijf jaar in het bedrijfsleven, is groep 1/2. Kleuters. Heerlijke problemen hebben zij. Dat zijn problemen die ik makkelijk kan oplossen. Zij hebben geen aht die ze moeten verbeteren, geen problemen met de opvang van hun kinderen en hoeven niet te weten hoe het geregeld is met de reiskostenvergoeding. Ik weet nog hoe moe ik ben geweest na een dag lesgeven vijf jaar geleden. Hoe vervelend ik het gemiep van leerlingen vond. "Zijn dit nou de problemen die ik op moet lossen? ", dacht ik dikwijls.
En nu heb ik mijn eerste dag, als herintreder zou ik bijna zeggen, in het basisonderwijs erop zitten en ik voel me voldaan. Ik voel me gewaardeerd. Ik kan iets voor iemand betekenen. Ik kan conflicten oplossen en zorgen dat de groep die ik aanstuur een leuke dag hebben. Ik ben nu teamleider, projectmanager, coach, trainer, muzikant, educatief ontwikkelaar en kunstenaar tegelijk. Ik ben altijd op zoek geweest naar een afwisselende functie. Grappig dat ik het onderwijs verlaten heb om bepaalde redenen en nu weer terug ga om precies dezelfde redenen. Ik wilde afwisseling, kennis overdragen en wat met mijn creativiteit doen. En vooral met mensen werken. Heel veel verschillende mensen.
Mooi he? Dat ik het onderwijs pas kan waarderen, door er eerst vijf jaar uit te stappen.
zondag 31 maart 2013
Knallend Pasen
zondag 24 maart 2013
Winterjubel
donderdag 21 februari 2013
Hiep hiep hoera! - 20 februari 2013- Inzending lezerscolumn Metro
woensdag 13 februari 2013
Harde werkers - 13 februari 2013 - Inzending Metro Lezerscolumn
Bankrovers - 13 februari 2013 - Inzending Metro Lezerscolumn
woensdag 30 januari 2013
Zelfredzaamheid -1 - 30 januari 2013 - Inzending lezerscolumn Metro
Ik juich dit vol vreugde toe. Als de bevolking in Nederland het niet aankan om zelf na te denken, moet de regering dit maar voor ons doen. Een aantal jaar geleden, werd ons land geteisterd door een andere plaag. De beIspelletjes op tv. Bel voor 2,50 per minuut het juiste antwoord door, wordt tiende beller en win 1000 euro! En dan huilen als je op één middag 100 euro kwijt bent. Wat een afzetters! Terecht dat de overheid daar een stokje voor heeft gestoken. Als onschuldige burgers zo benadeeld worden, is dat beneden alle peil. Ben ik nou echt de enige die vind dat hier het principe eigen schuld, dikke bult opgaat? Wanneer ze in een programma zomaar 1000 euro weggeven, moeten ze dat ook weer ergens vandaan halen. Wanneer iemand je toekomst wilt voorspellen om je te helpen, maar dat alleen kan á 2,50 per minuut. Wanneer iemand je vertelt alles voor je regelen na een brand, maar wel pas nadat je 1000 euro overmaakt. Dan moeten er toch meteen alarmbellen gaan rinkelen?
Ik ben het ook zeker eens met de toekomstige plannen van ons kabinet. Ik denk dat we inderdaad moeten investeren in onderwijs. En ik heb nog een vaksuggestie; GHV. Dat staat voor je Gezonde Hollandse Verstand. Laten we de jeugd voorbereiden, zodat ze niet dezelfde fouten maken als wij. En het met terugwerkende kracht aanbieden aan eerder genoemde gedupeerden. Gratis natuurlijk, anders voelt men zich dadelijk weer opgelicht.