woensdag 12 maart 2014

Verspilling

Ik hoop dat ik honderd word en hoop dat de aarde dan minstens ook nog zo lang mee gaat. Ik heb van mijn ouders meegekregen dat je zuinig moet omgaan met dat wat je krijgt. Zo ook met het aardbolletje. 

Papier en glas hielden we thuis netjes gescheiden van het resterende afval. En waar we konden besparen op energie deden we dat. Mijn vader rende vroeger gillend door het huis dat we de lampen uit moesten doen. Ik weet pas sinds kort dat hij het meer zonde van het geld vond, dan van de aarde. Nou ja, bij ons stond het licht in ieder geval niet voor niets aan. 

Ik heb die trend doorgezet toen ik op mezelf ging wonen. Blikjes spoelde ik om, gft werd netjes apart gehouden en eens in de twee weken zet ik in keurige stapels het oud papier aan de straat. En vanaf 2010 mochten we zelfs het plastic gaan scheiden. Er is genoeg kritiek op dat scheiden van afval en het nut ervan. Het kan mij weinig schelen, het scheelt me gewoon lekker veel plek in de afvalbak. Vooral dat plastic. 

Hier in Roermond mochten we het plastic gaan scheiden middels zo'n prachtige oranje container. Wanneer het mij uitkomt, kan ik mijn plastic daar weggooien. In mijn geval is dat één keer in de week. Ik verzamel dat allemaal in mijn boodschappenkar, dus het is wel nodig dat ik iedere week even een bezoekje breng naar die afvalcontainers. 

Dit werkt, dat mag duidelijk zijn. Maar zoals bij meer dingen die goed gaan, moet er wat veranderd worden. Sinds januari 2014 zijn de oranje containers weg en mag je je plastic voortaan één keer in de twee weken in een grote plastic zak aan de straat zetten. Die zakken zijn zo dun, ze scheuren al als je er tegen blaast. En je kunt ze alleen maar verkrijgen bij bepaalde supermarkten. Meteen krijg ik visioenen van mezelf. Balend en scheldend loop ik door het huis, omdat ik weer die zak vergeten ben af te halen. Daarbij is plastic licht, dus bij een straffe wind buiten, moet je wel zorgen dat het netjes blijft liggen. Ik weet niet hoe men dit voor zich ziet. Mag ik de zakken met een tentharing vastmaken dan? Ik woon in de binnenstad. Ik heb geen tuinhekje, waar ik die zak aan kan bevestigen. Bovendien is iedere twee weken wel erg lang. Zit ik twee weken met de zooi in huis. En als ik het een keer vergeet, moet ik weer twee weken wachten. 

Ik snap het niet. Waarom iets veranderen wat juist hartstikke goed werkt? Ik heb nog niemand gehoord die blij is met deze verandering. Daarbij denk ik aan hoeveel dit grapje gekost heeft. Eerst voor duizenden euro's die oranje containers neerzetten, om ze na vier jaar weer weg te halen. Ik ben acuut opgehouden met het scheiden van mijn plastic afval. Ik denk dat ergens hiermee hoop een punt te maken of zo. Dat ze zich na drie maanden afvragen waar al dat plastic blijft. De oranje containers zaten iedere week propvol, maar nu we het ophalen staat er niks. Hoe kan dat? Dan kan er eerst weer een paar keer vergaderd en overlegd worden en misschien wordt er dan iemand wakker en besluit vervolgens om mijn oranje container weer terug te zetten.     

1 opmerking: